Katten nagels knippen: hoe doe ik dat? Mag en kan ik dat zelf? En waar moet ik specifiek op letten? Dit artikel geeft je alle informatie.

De nagels van de kat

Voor een kat die vaak buiten is zijn de nagels belangrijk. De kat gebruikt ze om zijn territorium te verdedigen, tegen schuttingen op te rennen en in bomen te klimmen. Als uw kat vaak buiten is zullen nagels meestal vanzelf slijten en is knippen meestal niet nodig. Maar veel katten leven ook binnen en dan is de natuurlijke slijtage van de nagels niet van toepassing. Een oplossing is om een krabpaal in huis te nemen waaraan katten hun nagels kunnen krabben, zodat de nagels alsnog slijten. De twee optie is: het regelmatig knippen van de nagels.

Wat vaak gebeurt is dat de nagels aan de zijkanten, meestal de duim van de kat, niet voldoende slijt omdat deze minder contact hebben met de ondergrond. Daardoor groeien deze nagels langer dan de rest van de nagels. Dit kan ook voorkomen bij katten die vaker buiten zijn, dus het is altijd aan te raden af en toe de nagels van uw kat te controleren.

Als de nagels van de kat te lang worden kunnen nagels ingroeien of kan schade toegebracht worden aan meubels. Soms blijven kattennagels in het tapijt haken en komt de nagel niet meer los, wat vervelend is voor de kat en schade kan toebrengen aan het tapijt. In die gevallen is het nodig om het puntje van de nagels af te knippen.

Nagels knippen i.c.m. het gebruik van nagelhoesjes

Voor het gebruik van nagelhoesjes is het nodig de juiste maat te bestellen. Als u eerst de nagels van uw kat wil knippen, doe dit dan eerst, maar het is géén vereiste om de nagelhoesjes te gebruiken. Daarna kunt u bekijken welke maat nagelhoesjes u nodig heeft. Voor de meeste katten is maat Medium (M) geschikt. Zodra u de nagelhoesjes ontvangt kunt u deze eerst zónder lijm over de (geknipte) nagel heen schuiven om te controleren of deze nog steeds goed past. Daarna kunt u de nagelhoesjes vastplakken met de veterinaire lijm. Meer informatie over het bepalen van de maat nagelhoesjes vindt u in dit artikel: De juiste maat nagelhoesjes bepalen.

Hoe knip je de nagels van een kat

Nagels knippen van de kat gebeurt met een speciaal nagelschaartje, verkrijgbaar bij de dierenwinkel. U kunt de nagels van zowel de voor- als achterpoten knippen. Volg daarbij de volgende stappen:

1. het is handig om de nagels te knippen als u met zijn tweeën bent. Sommige katten zijn drukker en beweeglijker dan de ander. Als u met zijn tweeën bent kan één de kat vasthouden en de ander de nagels van de kat knippen.

2. Druk zachtjes op de bovenkant van de nagel met uw duim en houdt uw wijsvinger onder het zachte kussentje van de poot van uw kat. Hierdoor komt de nagel tevoorschijn.

3. Knip alleen een klein puntje van de bovenkant van de nagel. Als u teveel nagel afknipt kan dit gaan bloeden en pijnlijk zijn voor uw kat, aangezien aan het begin van de nagel bloedvaten en pijnzenuwen lopen. Deze zitten niet in de punt van de nagel, waardoor u het puntje wél vrij en zonder pijn kunt afknippen. Op de afbeelding kunt u zien waar u moet knippen.

Hoe knip je de nagels van een kat?

Hoe knip je de nagels van een kat?

Soms is ook een verschil van kleur te zien. Een meer donkere kleur of roze kleur geeft aan dat er ‘leven’ zit op dat punt in de nagel. Daar moet u niet in knippen.

4. Beloon uw kat met lekker eten. op die manier zal de kat ook het snelste wennen aan de nieuwe lengte van de nagels. Als u toch twijfelt over het zelf knippen van de nagels van uw kat, raadpleeg dan uw dierenarts. Dierenartsen knippen regelmatig de nagels van huisdieren en hebben daar ervaring mee en kunnen dit dan voor u doen. Ook kunt u bij een trimsalon terecht.

Pin It on Pinterest