Nagels knippen van uw hond dient voorzichtig te gebeuren. Als u geen ervaring heeft met het knippen van de nagels van uw hond of u weet niet waar u op moet letten, raadpleeg dan altijd eerst uw dierenarts.

Wanneer is het nodig om de nagels van mijn hond te knippen?

Een manier die vaak gebruikt wordt om te bepalen of de nagels van uw hond geknipt moeten worden, is door te kijken of de tenen van uw hond in een natuurlijk, rechte houding staan als uw hond rechtop staat. Als de hond rechtop staat en de nagels raken net niet de grond en de tenen staan recht en in een natuurlijk houding (niet scheef of gebogen), dan is het niet nodig de nagels te knippen. Raken de nagels echter wel de grond én staan de nagels omhoog of scheef? Dan is het nodig de nagels te knippen.

Nagels knippen i.c.m. het gebruik van nagelhoesjes

Voor het gebruik van nagelhoesjes is het nodig de juiste maat te bestellen. Als u eerst de nagels van uw hond wil knippen, doe dit dan eerst, maar het is géén vereiste om de nagelhoesjes te gebruiken. Voor een goede verzorging van uw hond raden wij u aan altijd de nagels van uw hond te knippen of laten knippen als dat nodig is. Meer informatie over het bepalen van de maat nagelhoesjes vindt u in dit artikel: De juiste maat nagelhoesjes bepalen.

Hoe knip je de nagels van een hond

Nagels knippen van de hond gebeurt met een speciaal nagelschaartje, verkrijgbaar bij de dierenwinkel of dierenarts. U kunt de nagels van zowel de voor- als achterpoten knippen. Volg daarbij de volgende stappen.

1. Als u de nagels van de voorpoten van uw hond gaat knippen, dan kan dat het beste als uw hond zit of ligt. Het knippen van de nagels van de achterpoten lukt het beste als de hond ligt.

2. Zorg dat hond rustig is voordat u begint met het knippen van de nagels, misschien door eerst even bij de hond te gaan zitten of iets lekkers te geven.

3. Neem vervolgens de onderpoot van uw hond in de hand vast en pak de teen van de nagel die u wilt knippen tussen duim en wijsvinger.

4. Bij het knippen van de nagels is het belangrijk om niet in het ‘leven’ van de nagel te knippen; zie de afbeelding hieronder:

Hoe knip je de nagels van een hond?

Hoe knip je de nagels van een hond?

Bij een licht gekleurde nagel is het vaak goed te zien: een meer roze gedeelte bevat ‘leven’ en een meer roze, lichtere keur bevat geen ‘leven’. Knip de nagel af in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af.

Als de nagels wat donkerder zijn van uw hond, dan is het lastiger om te bepalen waar wel en géén leven zit in de nagel. Een tip is om eerst de meest lichte nagels te knippen als dat kan, om zo ongeveer te kunnen bepalen waar het leven zit in de nagel. Als u twijfelt, knip dan niet meteen de nagel af, maar verhoog eerst de druk van het nagelschaartje op de nagel. Trekt uw hond de poot terug, dan zit u waarschijnlijk in het leven. Herhaal dit daarna een klein stukje lager op de nagel, net zolang totdat de hond de poot niet terugtrekt.

Bij twijfel? Raadpleeg dan altijd uw dierenarts.

5. Beloon eventueel uw hond met wat lekkers. Op die manier zal uw hond ook het snelste wennen aan de nieuwe lengte van de nagels. Als u toch twijfelt over het zelf knippen van de nagels van uw hond, raadpleeg uw dierenarts. Dierenartsen knippen regelmatig de nagels van huisdieren en hebben daar ervaring mee en kunnen dit ook voor u doen. Ook kunt u bij een trimsalon terecht.

Pin It on Pinterest